Als ondernemer sta je ineens midden in de belangstelling. Naast de gebruikelijke onderneming uitdagingen komen er ook veiligheidsrisico’s bij kijken, zoals fraude en criminaliteit. Om een veilige start voor je bedrijf te waarborgen, is het belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s en te weten hoe je ze kunt voorkomen.
Zichtbaar en vindbaar voor iedereen
Zodra je je bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijft, wordt jouw bedrijf openbaar zichtbaar. Dit trekt niet alleen de aandacht van potentiële klanten, maar ook van oplichters.
Om jezelf te beschermen tegen ongewenste reclame en verkoop aan de deur, kun je de Non-Mailing Indicator (NMI) activeren. Ook is ongevraagde telefonische verkoop inmiddels beperkter door wetswijzigingen die kleine ondernemers beter beschermen. Deel daarnaast zorgvuldig wat je op social media plaatst.
⚠️ Teveel informatie online kan niet alleen klanten trekken, maar ook de aandacht van criminelen. ⚠️
💡Tips:
- Onderzoek welke stappen je kunt ondernemen tegen ongewenste commerciële benadering.
- Denk bewust na over wat je deelt op social media om misbruik van gegevens te voorkomen.
Online veiligheid en bescherming van digitale gegevens
Cybercriminaliteit blijft groeien en criminelen vinden steeds weer nieuwe manieren om digitaal toe te slaan. Daarom is het essentieel om je bedrijfsdata goed te beveiligen. Zorg dat software en systemen up-to-date blijven, maak regelmatig back-ups en gebruik sterke, unieke wachtwoorden. Voor de veiligheid van je website is een SSL-certificaat aan te raden; te herkennen aan het ‘https’-voorvoegsel in de URL.
💡Tips:
- Bescherm je netwerk goed en kies voor veilige cloudopslag.
- Volg de online beveiligingsadviezen van erkende organisaties zoals SIDN om jezelf en je klanten te beschermen.
Webwinkel Beveiliging
Een eigen webwinkel beginnen is tegenwoordig vrij eenvoudig, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Criminelen kunnen hier gemakkelijk misbruik van maken. Om dit te voorkomen, is het cruciaal om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld Google Alerts instellen op je bedrijfsnaam om eventuele nepwebwinkels die jouw gegevens misbruiken snel te signaleren.
💡Tips:
- Zorg voor een beveiligde verbinding en gebruik betrouwbare betaalsystemen.
- Overweeg om je webwinkel te laten toetsen door een keurmerkorganisatie zoals Webshop Keurmerk of Thuiswinkel.org.
Bedrijfspand beveiliging
Een bedrijfspand vraagt om specifieke veiligheidsmaatregelen. Bespreek samen met een beveiligingsbedrijf wat er nodig is voor jouw locatie en situatie.
💡Tips:
- Verdiep je in de mogelijkheden voor pandbeveiliging.
- Werk samen met andere ondernemers uit de omgeving om de veiligheid van het bedrijventerrein te waarborgen.
- Blijf op de hoogte van de regels binnen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente.
Ondernemersrisico’s beheren
📢 Let op! Bij een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk, wat betekent dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden van je bedrijf. Het is daarom van groot belang om goede verzekeringen af te sluiten en duidelijke algemene voorwaarden te hanteren om risico’s zo veel mogelijk te beperken.
💡Tips:
- Bij een eenmanszaak kun je een gevolmachtigde aanwijzen om je zaken waar te nemen in jouw afwezigheid.
- Werk je samen binnen een vennootschap? Zorg voor een helder VOF-contract om misverstanden en conflicten te voorkomen.
Voor meer informatie over ondernemen, kun je terecht bij ZZP vrienden. Als je ook je boekhouding goed wilt regelen, vind je op boekhoudprogramma vergelijken handige tips voor het kiezen van een veilig boekhoudprogramma.