Veelvoorkomende ADD symptomen

Velen kennen ADHD. Bij Attention Deficit Hyperactivity Disorder zijn mensen sneller afgeleid en vertoont men hyperactief en impulsief gedrag. Vaak komt men hier al op jonge leeftijd achter. Dat geldt niet voor ADD (Attention Deficit Disorder). Veel mensen weten niet dat ze de ‘lichtere’ vorm van ADHD hebben, omdat (1) veel mensen niet van het bestaan af weten of (2) omdat ze de symptomen niet herkennen. Denk je dat je een concentratiestoornis hebt of wil je inzicht krijgen in de eigenschappen van ADD? Lees dan direct verder. In dit artikel hebben we 5 ADD symptomen op een rijtje gezet.

5 veelvoorkomende ADD symptomen

Bij Attention Deficit Disorder zijn er een aantal kenmerkende en veelvoorkomende symptomen aanwezig. Je hoeft niet van alles evenveel ‘last’ te hebben, maar mocht je last hebben van deze concentratiestoornis dan zal je jezelf geheid hier in herkennen:

  1. Persoonlijke eigenschappen: Gevoelig, betrokken en emotioneel
  2. Concentratieproblemen
  3. Uitstelgedrag
  4. Perfectionistisch & creatief van aard
  5. Slaapproblemen

De bovenstaande symptomen zullen een voor een worden besproken zodat ook jij een helder beeld hebt of jij – of iemand anders – ADD kan hebben.

Persoonlijke eigenschappen: Gevoelig, betrokken en emotioneel

Drie persoonlijke eigenschappen zijn kenmerkend voor mensen met ADD. Je bent zeer gevoelig en betrokken, maar hebt moeite om dit juist te uiten. Hierdoor kun je de ene keer erg lekker in je vel zitten en het andere moment alles en iedereen ergeren. Voor je gevoel wordt je vaak overmant door negatieve gebeurtenissen en dat je hier niet meer van te boven komt. Op zulke momenten sluit je je graag van anderen af. Dit terwijl je sociaal wilt zijn (want dit ben je) en kritisch over jezelf nadenkt.

Concentratieprobleem

Heel mensen weten dat ze ADD hebben omdat ze een concentratieprobleem hebben. Je hebt het vaak druk in je hoofd en bent afgeleid bij elk geluid en/of beweging. Dit zorgt ervoor dat je moeite hebt om je te concentreren op één taak. Het duurt bij jou, in vergelijking met anderen, dan ook langer om deze taak af te ronden. Hierdoor kost het uitvoeren van een taak veel energie en wil je hier en daar wel eens wat foutjes maken.

Uitstelgedrag

Een derde veelvoorkomend ADD symptoom is dat een ADD’er vaak zaken vooruit schuift. Zoals eerder benoemd heb je het heel druk in je hoofd en gebeurt er van alles. Toch heb je een stimulans nodig om in actie te komen. Wanneer je deze concentratiestoornis hebt is er vaak sprake van een drempel die lastig is om te overbruggen. Daar komt bij dat veel open taken zorgen voor onrust en stress en nog meer uitstelgedrag.

Perfectionistisch & creatief van aard

ADD hoeft niet alleen negatief van aard te zijn. Er zijn ook ADD symptomen die je als positief kunt ervaren. Zo ben je ook perfectionistisch (gezond) en creatief bij alles wat je doet. Als je iets leuk vindt om te doen of als je ergens gepassioneerd om bent, kan je je hier met de volle 100% voor inzetten en het succesvol afronden. Je ruime en zwevende manier van denken zorgt dat je dingen bedenkt waar niemand anders op kan komen.

Slaapproblemen

Tot slot zien we vaak dat mensen met ADD slaapproblemen hebben. Dit kan erg wisselend zijn. De ene dag is er niets aan de hand en de andere dag beleef je een uiterst onrustige nacht. Dit komt doordat mensen met ADD te maken hebben met een verstoord dag- en nachtritme. Zo kan een ADD’er zonder moeite midden in de nacht van allerlei zaken uitvoeren en overdag erg vermoeid zijn.

 

Denk je dat je ADD hebt of ken je iemand die deze symptomen vertoont? Zoek dan online eens naar een ervaren ADD coach. Deze persoon kan je helpen in het leven en omgaan met Attention Deficit Disorder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *